Tips voor beginners met diverse thema's.
Voor aquarel – acryl - olie voor “ beginners “.
Lees de Grijstrap. update 19 nov24.
Het begin:
Hoe begin ik als ik tekenen en schilderen wil leren?
De meesten willen eigenlijk liever gelijk gaan schilderen, maar het is handig teken studies te doen of een “warming up” met verf.
Hoe begin ik?:
Je ziet zoveel afbeeldingen en filmpjes op internet en denkt, dat is leuk en dat probeer ik ook, omdat het er zo eenvoudig uit ziet. Het is zo dat het kunstenaars zijn, die al veel ervaring hebben, om zo’n vlot te schilderen en mooi werk te maken. de filmpjes zijn versneld weer gegeven.
1. Begin eenvoudig:
Net als sporten, moet je er even “in de flow” komen. Teken een cirkel, uit de losse hand.
Ga staan houdt je potlood vast aan de punt, tussen duim en wijsvinger en maak een draaiende beweging uit de losse pols. Eenvoudige schetsen en krabbelen in een schetsboek, zonder dat het iets voor hoeft te stellen.
Leg de lat niet te hoog voor jezelf. Niets moet. Laat het gebeuren en stel je open, wat je allemaal zelf al kunt en blijf de mogelijkheden uit proberen. Schets liefst dagelijks in een schetsboekje, maar minstens 2-3 keer per week.
Pak als je evt. t.v. kijkt je boekje erbij en hup schets wat. Of droedel onder het telefoneren.
Begin met de grondvormen , zg. de geometrische vormen te tekenen zoals hieronder de foto's.
Verdiep je in compositie, lijn en kleur. Hier kom ik later op terug.
Na het schetsen komt het opzetten van je tekening op canvas of op papier.
Foto: van geometrische vormen in 3 dimensionaal.
Schetsen:
Schetsen: Hoe doe je dat?
Hoe kan dat toch? We kennen het allemaal.....
Bij het opzetten van een tekening, kom ik altijd een stuk papier tekort.
Van boven te kort tegen het kader,lees : rand, en van onder teveel ruimte. Pffff.
Hier wat tips.
Maar hoe moet ik het opzetten, schetsen dus.
Maak gebruik van de Geometrisch vormen, deel je papier in de lengte en in de breedte, zet een kruisje in het midden. Doe dat ook bij je afbeelding. Vereenvoudig het onderwerp in 4kant, 3 hoek, of cirkel. En pas de vormen aan naar je onderwerp. Succes.
Wil je meer informatie kom op les, bij TonSurTonArt in Leusden.
Begin bij de geometrische grondvormen.
Zoals een vierkant, cirkel, rechthoek, of driehoek.
Experimenteer met verschillende verfsoorten.
Waarom is met aquarelverf handig? Als je met aquarel begint, zoals de meesten doen vanwege het snelle drogen, goedkope kosten en het feit dat je niet veel materiaal nodig hebt.
Experimenteer met alle tekenmaterialen die je thuis hebt liggen. Zoals bijv.: potlood diverse hardheden, kleur-potlood, houtskool, inktwaterverf- gouache, etc. zodat je je teken en schilder vaardigheden kunt verbeteren!
Opdracht: Teken zelf een compositie met een aquarel potlood en gebruik je verf erg dun, dus met veel water. Bouw op met dunne lagen.
---------------------
Nr: 2: Hoe komt het toch dat mijn aquarel niet mooi wordt?
Vaak wordt er goedkoop papier gebruikt bijv. van de Action, prima voor kinderen, maar als je een mooi resultaat wil behalen, koop dan goed papier bij de vakhandel, bijv. bij MoNo in Amersfoort. lossen vellen of een bloc.
Als teveel kleuren bij elkaar komen en teveel water, krijg je de zg. modderkleuren, of wel in vaktaal: vuile kleuren.
Ook kan het aan de kwaliteit verf liggen. We kennen 1/2 of hele napjes, dat zijn kleine plastic bakjes, die vaak in een ijzeren blikje zitten of in set vorm in een plastic doosje. Gouache verf, is ook waterverf, maar deze is dekkend. makkelijk in gebruik, makkelijk weer weg te halen. Veel gebruikt in de reclamewereld.
Met Gouache verf kun je lichte partijen in je aquarelwerk gebruiken. D.w.z.: oplichten.
Nr: 3: Stel je open:
Als je weer voor les neemt, stel je open voor nieuwe werkwijze en nieuwe les en leer-methodes. Iedereen geeft les, op zijn/haar eigen manier. Wat je weet is heel fijn, wat je erbij leert is nog fijner. Er zijn meerder wegen, die naar een mooier en beter resultaat leiden.
Nr: 4.
Oefen de Grijstrap. Maak van titanium wit en zwart een grijstrap.
Waarom zou je dit doen. Om de kleuren beter te kunnen ontleden en zien is het nodig om je ogen te trainen verschil te zien in verschillende toonwaardes/ gradaties.
Wat betekent dat: zie je dat er in 1 kleur meer kleuren zitten, dit te ontdekken en toe te passen is het handig zodat je weet hoe jezelf je kleuren kunt mengen.
We kennen diverse gradaties en waardes. Dit leer in in mijn lessen van TonSurTonArt.
----------------------
Veel teken en schilder plezier
MarYane Nas
E: tonsurtonart@gmail.com
© Copyright 2024